Elke bevalling is heftig, en alle bevallingen verschillen van elkaar. Veel moeders, maar ook vaders kunnen achteraf gelukkig met een positief gevoel terugdenken aan de bevalling. Helaas lukt dat niet iedereen. Voor sommigen roept de bevalling na langere tijd nog altijd verdriet, paniek, flashbacks, stress of nog iets anders op. We spreken dan van een bevallingstrauma. Een bevallingtrauma kan in hele wisselende situaties ontstaan. Het gaat niet zozeer om wat er precies gebeurd, maar om hoe jij het als moeder, of als vader, hebt ervaren. Dat blijkt ook uit recent onderzoek.

 

Oorzaken bevallingstrauma EMDR Ellen de Ruijter

 

Een bevallingstrauma zorgt ervoor dat je de herinnering aan de geboorte liefst zo snel mogelijk wil vergeten. Terwijl het zo’n bijzonder moment had moeten zijn! Als jij nog steeds last hebt van de bevalling, kan dat verschillende gevolgen hebben. Denk aan:

  • Niet meer spreken over de bevalling omdat je het idee hebt dat niemand je begrijpt
  • Eenzaamheid
  • Flashbacks, slapeloosheid, nachtmerries
  • Gevoel zwakker te zijn dan anderen, omdat jij je ervaring niet makkelijk verwerkt
  • Depressie/ somberheid
  • Moeilijkheden bij het krijgen van een band met je kindje
  • Angst voor een volgende bevalling (of het vermijden van een volgende zwangerschap)
  • Relatieproblemen
  • Vermijden van medische ingrepen, zoals een uitstrijkje

 

Ellen de Ruijter in de praktijk

Hoe ik je kan helpen

Wli je dat nare gevoel rondom de bevalling kwijt?

Wil je met vertrouwen een volgende zwangerschap of bevalling in gaan?

Dan ben je hier aan het juiste adres. Dit is namelijk erg goed te behandelen met EMDR, de nummer één behandeling in geval van traumatische gebeurtenissen, zoals een bevalling. Met deze wetenschappelijk onderbouwde methode zetten we je hersenen hard aan het werk op een bepaalde manier die ervoor zorgt dat nare gedachten en gevoelens verdwijnen. Na afloop van de therapie zul je niet langer met een naar gevoel terugdenken aan de bevalling, maar neutraal. Je zult kunnen denken: “die bevalling verliep nu eenmaal zo, maar ik heb er geen last meer van”.

 

Snel resultaat

Mijn cliënten zijn vaak verrast dat ze na één behandeling al verbetering merken. Daarmee is het nog niet opgelost, vaak zijn daar 4 tot 6 sessies voor nodig.

 

Werkwijze

 Werkwijze trauma EMDR Ellen de Ruijter

Contact

Wil je meer informatie of een afspraak maken. Neem vooral contact met me op.

 

Aangesloten bij:

VBAG logoVBAG logoVBAG logo